Welke velgen voor mijn auto?

Het kopen van nieuwe banden kan voor veel consumenten een ontmoedigend vooruitzicht zijn. Tenzij u toevallig een autoliefhebber bent, heeft u waarschijnlijk slechts de meest basis kennis van hoe uw voertuig werkt. De eenvoudige oplossing is om naar een bandenhandelaar te gaan en deze u te laten vertellen welke maat velgen u nodig heeft. Als u echter online velgen wilt kopen, moet u zelf de maat kunnen uitzoeken.

De twee gemakkelijkste manieren zijn om de stickerplaat in uw auto te controleren, deze moet zich in de bestuurdersdeur bevinden, of zoek online naar de voertuigspecificaties voor uw exacte merk en model. Dat zou je de standaard velgmaat moeten vertellen. Als je grotere wielen wilt installeren, zoals veel chauffeurs tegenwoordig doen, zul je wat metingen moeten doen. Je hebt drie cijfers nodig.

Meet eerst de diameter en breedte van uw bestaande wielen. U kunt ervoor kiezen om met die voorraadmaat of iets groters te gaan. Houd er wel rekening mee dat grotere wielen betekenen dat u banden met een lager profiel nodig heeft om ervoor te zorgen dat de combinatie uw voertuig vrijmaakt.

De offset van uw bestaande wielen wordt bepaald door te meten tussen de hartlijn van het wiel en het wielmontagekussen. Als u wielen met de verkeerde offset koopt, kunnen de wielen tegen de carrosserie van de auto schuren of zelfs de remmen of het ophangingssysteem van de auto hinderen.

Ten slotte moet u het boutpatroon voor de wielen kennen. Dit betekent niet alleen hoeveel nokgaten er zijn, maar ook wat de diameter is tussen tegenoverliggende gaten. Een boutpatroon van 4 × 100 betekent dat het wiel vier wielmoeren nodig heeft en dat de gaten 100 mm van elkaar verwijderd zijn. Voor meer informatie neem gerust contact op met JD Banden en Velgen.