Wat is het voordeel van een koolhydraatarm dieet?

Heb jij wel eens iets gehoord over het volgen van een koolhydraatarm dieet? Als je graag wat af wilt vallen, en dat is iets wat veel Nederlanders willen, dan is dit zeker een dieetmethode die de moeite waard is om te proberen. Je zou het eigenlijk iet eens diëten moeten nemen, een koolhydraatarm dieet is eigenlijk gewoon een heel gezond voedingspatroon. Je vermijdt voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel te veel doen stijgen en die weinig toevoegen voor je gezondheid. Deze vervang je door gezonde voedingswaren. Zo val je af, zonder dat je last hoeft te hebben van een hongergevoel!

Wat eet je tijdens een koolhydraatarm dieet?

Bij alle dieetmethodes is het zo dat je bepaalde dingen schrapt uit je dagelijkse menu. Maar in de meeste gevallen is het zo dat er maar weinig overblijft wat je wel mag eten. Hierdoor loop je continu met een hongergevoel rond. Met een koolhydraatarm dieet is dit anders en dat maakt het ook zo gemakkelijk om het vol te houden. Sterker nog, dit is een eetpatroon dat je altijd kunt blijven aanhouden en zo kun je dus niet alleen gemakkelijk je streefgewicht bereiken maar ook behouden! Hoe ziet dit eetpatroon er nu precies uit? Zoals de naam al aangeeft, beperk je bij een koolhydraatarm dieet het aantal koolhydraten dat je per dag binnenkrijgt. Of beter gezegd, je zorgt er vooral voor dat je zo weinig mogelijk snelle koolhydraten tot je neemt, de complexe zijn geen probleem. Wat is nu het probleem met snelle of eenvoudige koolhydraten? Het probleem is dat je in een vicieuze cirkel terecht komt:

  • je krijgt trek en je eet iets met snelle koolhydraten
  • je bloedsuikerspiegel stijgt snel
  • je lichaam maakt insuline aan om weer tot een balans te komen
  • je krijgt een bloedsuikerdip
  • je krijgt trek en je gaat iets eten

Zo eet je al snel meer dan nodig is. Met een koolhydraatarm dieet probeer je deze cirkel te doorbreken.

Afvallen en gezonder worden

Bij dit eetpatroon vermijd je dus snelle, oftewel eenvoudige, koolhydraten. Deze zijn te vinden in pasta, brood en rijst en dan vooral de witte varianten. Maar ook snoep, gebak en chocola zitten hier vol mee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je met een koolhydraatarm dieet af zult vallen, je laat immers voedingsmiddelen staan die veel calorieën bevatten! Witte pasta, rijst en brood dragen daarnaast ook weinig bij aan je gezondheid en ze vervangen door volkoren varianten is dan ook een gezonde keus! Wat eet je dan wel tijdens een koolhydraatarm dieet? Je kiest voor veel groente, noten, zaden, pitten, vlees, vis en zuivel. Eet je graanproducten, dan kies je voor de volkoren variant. Ook peulvruchten zijn een goede keus, net als eieren. Het is dus allemaal voeding die goed vult, waar je echt vol van gaat zitten. Ze geven hun energie bovendien langzaam af, waardoor jij zelf langer energie hebt en ook minder snel weer zin krijgt om iets te eten of te snoepen. Wil jij op een gezonde manier afvallen door middel van het koolhydraatarm dieet? Kijk dan op Verantwoord-afvallen.nl voor meer informatie over dit eetpatroon!