Opleiding ploegleider NIBHV voor structurele veiligheid

Werknemers met een opleiding ploegleider NIBHV dragen in belangrijke mate bij aan de veiligheid in je bedrijf. Tijdens de opleiding worden allerlei noodsituaties behandeld en uitgelegd wat de beste strategie is om te acteren. Als zich zo’n situatie voordoet weet een ploegleider meteen wie hij moet inschakelen. Snelheid is immers van cruciaal belang bij calamiteiten, want door snel handelen kunnen levens worden gered. Daarom is het van het grootste belang dat er in elk bedrijf minimaal één persoon is met de opleiding ploegleider NIBHV. Die moet elk jaar de kans krijgen zijn kennis bij te spijkeren met een opfriscursus.

De opleiding ploegleider NIBHV houdt de hulpverleners alert

Tijdens de opleiding ploegleider NIBHV wordt de nodige theorie behandeld. Want het gaat er vooral om dat een ploegleider situaties herkent, een juiste inschatting maakt en vervolgens de correcte acties neemt. Maar als ploegleider is hij ook verantwoordelijk voor de andere BHV’ers. En hij zorgt ook dat de bedrijfshulpverlening up-to-date blijft. Dat betekent dat hij regelmatig oefeningen moet organiseren en controleren of alle BHV-hulpmiddelen nog naar behoren functioneren. Door dit structureel te doen zijn de hulpverleners steeds beter voorbereid op een echte calamiteit en ben je ervan verzekerd dat brandblussers, communicatiemiddelen en dergelijke goed functioneren.

Wat doet een ploegleider BHV

Met een opleiding ploegleider NIBHV beschikt de cursist over alle kennis die een gewone BHV’er ook heeft. Maar van hem wordt verwacht dat hij de operationele en/of strategische leiding heeft over de overige BHV’ers in het bedrijf. Dat betekent dat hij verantwoordelijk is voor de voortgang van de bedrijfshulpverlening. Dat valt niet mee tijdens de hectiek van een calamiteit. Een ploegleider moet dus een sterke persoonlijkheid hebben en een natuurlijk overwicht. Uiteraard wordt tijdens de opleiding ploegleider NIBHV ook aandacht besteed aan de actuele regels op het gebied van veiligheid.