Echtscheiding: hoe ga je ermee om?

Een echtscheiding is een zeer emotionele periode en dit is natuurlijk geen zaak waar je op bent voorbereid; zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Hieronder lees je wat je kunt doen om een scheiding snel en goed te laten verlopen.

Wat moet je regelen?

Een echtscheiding tot stand te krijgen is niet zo gebeurd. Er komt veel bij kijken en daarom is het noodzakelijk dat er allerlei stappen worden ondernomen; vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Er moet immers ook gedacht worden aan hoe een kind zich voelt en wat een kind wilt. Ten eerste is het handig als er een echtscheidingsadvocaat wordt ingeschakeld. Deze kan u namelijk met zijn kennis en expertise verder helpen in het proces zodat het soepel verloopt. Zij kunnen u helpen met het opstellen van een plan en ook over het verdelen van de inboedel en overige financiële zaken. Daarnaast kunt u ook terecht voor advies bij de advocaat over alimentatie. Dit is natuurlijk wel belangrijk als onder andere financiën een rol spelen bij de scheiding en er uiteraard beslissingen over de voogdij genomen moeten worden.

Wat is de procedure?

Het is natuurlijk zo dat je een keuze kunt maken tussen een mediator en een advocaat. Een mediator luistert namelijk naar beide partijen die in de scheiding betrokken zijn en kijkt naar wat uiteindelijk het beste kan zijn zodat het zonder enige ruzies verloopt. Echter is het zo dat een mediator niet het juridische gedeelte in de rechtbank kan uitvoeren, dit kan alleen gedaan worden door een advocaat, die de mediator wel voor je kan regelen. Vervolgens moeten er een aantal documenten ondertekend en verstuurd worden naar de rechtbank, zoals identiteitsbewijzen en uittreksels, zodat de zaak in behandeling genomen kan worden. Mocht dit zonder problemen verlopen en mochten beide partijen er uiteindelijk mee eens zijn, dan is het niet nodig om naar de rechtbank te gaan en kan dit via een papieren zaak geregeld worden. Zo niet, dat is het noodzakelijk dat een rechter tijdens een zitting met advocaten zijn uitspraak doet.