Backlink ruilen of kopen?

Als je een bedrijf hebt en producten en diensten verkoopt, heb je als het goed is ook een website. Je wilt graag dat je potentiële klanten je website goed kunnen vinden door de juiste zoekwoorden in te tikken. Maar dit proces kan je verbeteren door backlinks te gebruiken. Google geeft daardoor een rating aan jouw website, waardoor je (als je het goed doet) hoger in de zoekmachine terecht komt. Maar waar haal je nou die backlinks vandaan? En ga je backlinks ruilen tegen een vergoeding voor de tegenpartij, of koop je ze liever? Eerst gaan we uitleggen wat backlinks zijn.

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn linkjes in teksten op een website, die verwijzen naar een andere website. Backlinks zijn enorm belangrijk geworden de laatste jaren, omdat de zoekmachine dan jouw teksten kan contoleren op betrouwbaarheid en op hoe autoriteit te de website is. Hoe beter de backlinks zijn, hoe hoger jij dus in de zoekmachine komt. Hieronder een paar backlink tips.

Maar wanneer is een backlink nu goed? Google kijkt naar hoe goed de backlinks die jij gebruikt, passen bij de website die je online hebt staan. Als je bijvoorbeeld een stukje wilt schrijven over hondenvoeding, kan je backlinks gebruiken die naar verschillende websites linken waar soorten hondenvoer verkocht wordt. Maar je kan ook backlinks gebruiken naar een pagina op de website die hondenspeeltjes of hondenkussen verkoopt. 

Hoe meer backlinks hoe beter zou je dus zeggen. Nou daar heeft Google dus een stokje voor gestoken. Google kan namelijk zien wanneer je deze linkbuilding teksten schrijft. Als je vaak veel dezelfde of oude backlinks gebruikt, zal Google dat op een gegeven moment door hebben en je niet meer zo hoog in de zoekmachine zetten. Het is hierdoor belangrijk dat je regelmatig nieuwe backlinks gebruikt en in de gaten te houden of je niet te veel backlinks gebruikt in je teksten. Daarnaast moet je ook je backlink checken.

Ruilen of toch kopen?

Eerst moet je kijken naar wat voor backlink je wilt gaan gebruiken en van wat voor kwaliteit de backlink is. De kwaliteit van de backlink wordt bepaald door de SEO waarde van de website waar je naartoe linkt. Als de website een goede SEO waarde heeft, kan je meestal niet zonder vergoeding naar de website toe linken. Je betaald er dus eigenlijk voor om de link naar de andere website, op je eigen website als backlink te gebruiken.

Google zien dan dat je een goed aangeschreven backlink noemt op je website, wat ervoor zorgt dat je SEO waarde omhoog gaat. Hiermee gaat natuurlijk ook je ranking in de zoekmachine omhoog en dat is nou precies wat je wilde.

Maar je kan ook een backlink ruilen. Helaas werkt dit niet zo goed als het backlink kopen. Google herkend namelijk dat je op de beide websites, linken naar elkaars websites gebruikt. Google snapt dan dat er een onder onsje is geweest en zorgt ervoor dat de links minder waardevol bevonden worden. Als je begint met backlinks gebruiken zonder veel budget, kan je dit doen. Maar het is niet een effectieve manier van SEO om je website te verbeteren in de zoekmachine.