AR app laten maken
Bij de introductie van de Apple iPhone X werd er veel aandacht besteed aan Augmented Reality waarbij de vraag werd gesteld; wat is Augmented Reality eigenlijk en wat kan ik ermee? Voor ondernemers is de volgende logische vraag; Hoe kun je een app met AR maken, en waar moet je beginnen? Hoewel Apple het fenomeen AR meer bekendheid heeft gegeven bestaat het al langer. In dit artikel geven we het antwoord op de meest gehoorde vragen over Augmented Reality apps.
Wat is Augmented Reality?
Augmented Reality of AR is een technologie waarbij een virtuele laag over de werkelijkheid wordt gelegd. Bij eenvoudige AR betreft het een laag die losstaat van de achtergrond, bij een geavanceerde Augmented Reality app of ook wel Mixed Reality lijken de virtuele beelden op een vaste positie in de ruimte te staan. In tegenstelling tot Virtual Reality wordt de gebruiker niet volledig afgesloten van de buitenwereld, je ziet nog steeds de omgeving waarin je staat. Het is mogelijk om een smartphone of tablet te gebruiken als AR “venster”, je kunt ook AR maken voor smart glasses wat binnen de logistiek en industrie zeer populair is. De vraag “wat is Augmented Reality” is eigenlijk veel te ruim, het is belangrijker om te weten wat er mogelijk is met AR apps.
Wat kan ik met een Augmented Reality app?
Er zijn enorm veel mogelijkheden met een Augmented Reality app, de grenzen voor AR maken worden bepaald door budget en de creativiteit van de ontwikkelaar. Zo kun je virtuele meubels in de huiskamer plaatsen om te beoordelen welke kleur mooi uitkomt, je kunt een auto voor aanschaf in de garage plaatsen om te testen of deze past, en je kunt Pokémon figuurtjes vangen in het wild. Het verschil tussen de voornoemde AR en MR speelt hierbij ook een rol. Wanneer een werknemer in het magazijn op zoek gaat naar een product mag de virtuele laag gerust als “picture in picture” voor de ogen “zweven”. Bij de assemblage van een auto moet de overlay precies op de juiste positie geplaatst worden. In een aantal gevallen is het zelfs mogelijk om het virtuele beeld achter fysieke objecten te laten verdwijnen.
Hoe kan ik een Augmented Reality app laten maken?
AR maken is een stuk eenvoudiger geworden dankzij de nieuwe ontwikkelplatformen die Apple en Google hebben uitgebracht. Apple noemt het ARKit, Google noemt het AR Core, daarnaast is er ook ARToolKit, een Open Source alternatief. De meeste AR brillen maken gebruik van het Android besturingssysteem, het is zelfs mogelijk standaard Android apps weer te geven op smart glasses. Zo wordt een Augmented Reality app maken een stuk eenvoudiger, je kunt ook voor meerdere apparaten en systemen AR apps laten maken. De technologie is niet zozeer de beperking meer, je moet vooral een goed idee hebben voor de toepassing. De beste AR apps hebben een duidelijk doel, wat kan variëren van de kamer opmeten tot games spelen op de keukentafel. In overleg met de ontwikkelaar zal er eerst een duidelijk concept worden gemaakt voordat er gestart wordt met de feitelijke applicatie.